2022-es francia elnökválasztás

Így végződött az első forduló, indul a második forduló kampánya (frissül!)

Új posztot nyitok, az első fordulós szavazás lezárásától kezdve itt folytatom az előrehozott nemzetgyűlési választás értékelését, a második forduló kampányának az elemzését.

2029.07.02.

VISSZALÉPÉSEK

Több, mint 210 visszalépés történt, főleg baloldali, kisebb részt macronista jelöltek részéről. Így nagyságrendileg 100 olyan körzet marad, ahol kettőnél több jelölt indul vasárnap.

AZ ULTRAHANG KÉRDEZETT

AZ RTL.HU KÉRDEZETT

Íme.

2029.07.01.

A HÍR TV KÉRDEZETT

AZ INDEX KÉRDEZETT

Íme.

A MAGYAR HANG KÉRDEZETT

Íme.

SZÁMOLÁSI FRISSÍTÉS

Az RN egyedül 29%-on áll (az Eric Ciotti-féle szövetséges republikánusok 4%-a viszi 30 fölé), a baloldali koalíció 28%-on, Macronék 20%-on. 37(+1) RN-képviselőt és 32 baloldali képviselőt választottak meg már az első fordulóban, Macronék csak kettőt nyertek meg már tegnap.

2029.06.30.

EZ VOLT A MAI KÖZVETÍTÉS.

A lényeget látjuk, a többivel reggel folytatjuk. Ez valószínűleg hosszú éjszaka lesz. Egyrészt még számolnak a nagyvárosokban, másrészt már most megindultak tüntetések, és rendőri intézkedések is történtek, ezeket holnap korán reggel természetesen elemezzük.

VISSZATÉRÉS A IV. KÖZTÁRSASÁG INSTABILITÁSÁHOZ?

Amennyiben nem lesz stabil abszolút többség, lehet, hogy a következő egy évben gyakran bukó kormányokat és instabilitást látunk, mint a IV. köztársaságban. 2025-ben lehet legközelebb új választást kiírni, de Macron szempontjából csak akkor van értelme, ha az erőviszonyok érdemben változnak. Van egy olyan kimenet is, hogy ha tartósan marad a három pólus és a bizonytalanság, akkor annak rezsimválság is lehet a vége. Ott jön a nehéz kérdés, hogy mi legyen, ha nem a mostani félelnöki rendszer, hiszen az alternatíva, ami ott van a fejekben, főleg a baloldalon, az éppen a IV. köztársaság parlamentáris modellje… feltételezem, egy ilyen válság esetén előbb-utóbb megérkezne az amerikai típusú elnöki rendszer felé való mozdulás ötlete is.

A MÁSODIK FORDULÓ MEZŐNYE KEDDRE ÁLL ÖSSZE

Legalábbis hivatalosan. Politikailag nyilván már most alakulnak a visszalépések.

MOST MÁR BIZTOS, HOGY KÉT FORGATÓKÖNYV MARADT
1. RN abszolút többség (ez esetben Bardella miniszterelnök lesz, Macron pedig abban reménykedhet, hogy a centrum a kormány ellenében tud ismét építkezni 2027-re)
2. Nem lesz abszolút többség, ebben az esetben az elnöki hatalom nem gyengül meg annyira, mint az 1. változat, azaz együttlakás esetén, de törvényeket hozni extra nehéz lehet, a kormányok bukhatnak, új választást tartani pedig 2025 nyaráig nem lehet.

AZ ELSŐ FORDULÓS ERŐVISZONYOK változása 2022 -> 2024
RN 18,68% -> 34%
Front Populaire (Nupes) 25,66% -> 28,1%
Ensemble (elnöki párt) 25,75% -> 20,3%

AZ ELNÖKI TÖMB felszólította a harmadik helyen álló jelöltjeit, hogy lépjenek vissza.

A MAGYAR NEMZET KÉRDEZETT
(Még a becslések megjelenése előtt.)

FABIEN ROUSSEL, a Francia Kommunista Párt főtitkára kiesett az első fordulóban.

ELSŐ RÖVID ÉRTÉKELÉS
1. A jelenlegi becslések alapján nem történt meglepetés (a támogatottsági arányokban nem történt drámai eltérés az utolsó mérésekhez képest).
2. A Népfront az első üzeneteiben az RN elleni szavazatra szólított fel, az RN pedig a Népfront elleni szavazatra, ez a kommunikációs vonal várható a jövő héten is.
3. Több, mint 300 körzetben lehet kettőnél több jelölt, így az esélyek nem becsülhetők rendesen a visszalépések hivatalos bejelentéséig. A most rendelkezésre álló becslések alapján mindenesetre nem lenne senkinek abszolút többsége.
4. A republikánusok nem adnak általános érvényű javaslatot a szavazóknak, mit tegyenek, és talán Macronék sem, ez növeli majd a bizonytalanságot.

ÉDOUARD PHILIPPE volt kormányfő röviden, de bejelentkezett a centrum és a mérsékelt jobboldal vezetőjének (annyira röviden, hogy pár mondatot mondott, nagyjából ennyit).

F. HOLLANDE a második fordulóban, első helyen fordul, a kérdés, hogy mit csinál a harmadik helyen álló republikánus, akit a macronisták is támogatnak (ebben a körzetben úgy néz ki, három jelölt jut a második fordulóba).

MARINE LE PENT az első fordulóban képviselővé választották. Abszolút többséget kér a franciáktól.

MÉLENCHON abszolút többséget kér, és azt mondja, csak a Népfront maradt alternatívaként. Azt is mondja, hogy ahol a Népfront harmadik, visszalépnek.

MACRON az RN elleni fellépésre szólított fel nem sokkal nyolc óra után.

IPSOS BECSLÉS
34% RN
28,1% Front Populaire
20,3% Ensemble (elnöki párt)

Megjelent két mandátumbecslés, ezek 270-280 mandátum köré várják az RN-t. Sajtóhírek szerint az RN azzal számol, hogy ha 270 körül lesz végül, akkor tud még elég szavazatot halászni a jobboldalon többséghez.

MINDENKI NAGYON GYORSAN AKAR BESZÉLNI 20 ÓRA UTÁN – EZ AZT JELENTI, HOGY MINDENKI URALNI AKARJA AZ ELMESÉLT TÖRTÉNETET – ÉS GYORSAN INDUL A MÁSODIK FORDULÓS KAMPÁNY.

Hat perc, és jönnek a számok!

AZ ELSŐ BECSLÉSEK 20 ÓRAKOR JÖNNEK

És azok már az első szavazóköri adatok alapján jönnek (van, ahol már számolnak – de az érkező adatok ettől még statisztikai modellek, becslések lesznek).

Kommentek

Kommentek